Baby shower

I Sverige finns det inget motsvarande ord eller firande för baby showers. Men tack vare amerikansk kultur intågande i Sverige har vi anammat denna högtid från dem. Tanken är att bjuda den blivande mamman på ett kalas för att fira födseln samt att ge barnrelaterade presenter.

Typ av fest?

Baby showers kan se väldigt olika ut, allt från tebjudningar till strippklubbar. Det finns massor av sätt att fira en blivande moder. Om du och dina kompisar bestämt er för att fira en mamma kan ni börja tänka ut vad hon gillar. Festen är i barnets namn men det är modern som ska få koppla av och göra någonting roligt, samt blir uppvaktad och uppskattad. Vad gillar hon att göra? Är hon äventyrlig eller stillsam? Tycker hon om pompa och ståt eller är hon mer åt det blyga hållet? Planera en fest utefter hennes intressen. Är hon mera utåt kanske ni kan åka ut och göra en rolig aktivitet på dagen. Var alltid nog och fråga om aktiviteterna är gravidgodkända så ni inte blir nekade vid dörren, så att säga. Är mamman tillbakadragen med ett filmintresse, varför inte göra om hennes eller något av era vardagsrum till en biosalong? Titta på alla hennes favoritfilmer medan ni överöser henne med popcorn och paket?

Vad ska serveras?

Matmässigt är man lite begränsad när en av er har en växande mage men oroa er inte! Det är ju för hennes skull ni gör det här. Säkerligen har hon fått ett ”cravings” eller favoritmat sedan hon blev gravid. Är det fil och flingor kan det vara en kul grej att bjuda som som förrätt eller efterrätt. Gillar hon pyttipanna så stek upp några förpackning och låt henne ta först. Skäm bort henne för en dag och låt hon bestämma exakt vad som ska ätas. Har ni en större budget kan ni beställa catering och slipper laga maten och fikat själv. Skaffa passande tallrikar och servetter för firandet. Ha gärna ett tema med maten och eventuella dekorationer så¨det verkligen känns som en välplanerad fest i hennes ära.

Ska det ges presenter?

Här är det fritt fram. Man behöver inte ge presenter. Istället kan man satsa krut baby showern. Vill man köpa någonting så ska det helst vara babyrelaterat. Barnkläder för första tiden, eller kanske gå ihop hela gänget och köpa något mer kostsamt som barnvagnen eller bilbarnstolen. En annan idé är att skapa något tillsammans som ni ger bort. Är ni händiga kan ni göra ett lapptäcke till barnsängen där varje person dekorerar en ruta.