Att förlora sina egna föräldrar

Vi kommer alla någon gång att försvinna från jordelivet, och sannolikheten för att detta plötsligt ska hända ökar ju äldre vi blir. Av den här anledningen kommer många av oss att behöva vara med om att begrava våra egna föräldrar.

Detta är naturligtvis inget som man kan göra så mycket åt – livets gång ser så ut. Speciellt när man har kommit till den punkten att man har fått egna barn, har ens egna föräldrar blivit till åren komna, och då gäller det att ta tillvara på den tiden man har. Förhoppningsvis hinner dina föräldrar tillbringa kvalitetstid med sina barnbarn och känna att de sista åren är lyckliga och värda att leva. Även barnbarnen uppskattar ofta att vara med sina mor- eller farföräldrar och fina minnen av dem kan vara värt mycket när barnen växer upp.

När så den tiden till slut kommer då en förälder avlider är det oftast ditt ansvar att sköta begravningen och allt runtomkring. Det finns mycket praktiskt att hålla reda på mitt i sorgen, och även om det kan vara jobbigt att tänka på saker som jordfästning och gravsten, så känns det ofta bra i efterhand att veta att begravningen har varit lyckad och fin.

Att välja gravsten är ofta ett av de svårare besluten. På Vita Stenar hittar du personliga gravstenar, där du enkelt kan välja mellan olika typer och färger, så att du snabbt hittar en sten som passar så bra som möjligt till både den avlidnes personlighet och miljön där den ska stå. Dessa stenar är dessutom lättskötta, vilket underlättar i framtiden, speciellt om du själv bor på en annan ort.

I Sverige är en begravning antingen borgerlig eller kyrklig, och oavsett vad du väljer så är Svenska Kyrkan är en bra plats att gå till för att få reda på mer om det praktiska inför begravningen. På deras hemsida har de sammanfattat det praktiska väldigt bra, men du kan så klart också besöka din lokala kyrka och be om ett samtal med prästen.