Cykla – en rolig familjeaktivitet

Praktiskt taget var man än bor i Sverige så finns det en möjlighet att ge sig av på en cykeltur och hitta trevliga utflyktsmål i närheten. Det kan finna härliga smultronställen runt knuten där ni bor som ni inte upptäckt än. 

Det kan vara en park, en skogsdunge eller ett gammalt hus. Genom cykeln får man andra perspektiv på området man rör sig i och en helt annan slags upplevelse än om man åker bil eller buss. Ni kan cykla i er takt och behöver inte stressa er fram, tids nog så hittar ni något ställe där ni kan stanna till för en paus och plocka fram väskan med medhavd fika.

Cykel med familjen

Titta över utrustningen innan
En utflykt på cykel är en kul familjeaktivitet, det behöver inte heller vara alltför komplicerat. Innan man ger sig av kan det vara idé att titta över cykelförrådet. Cyklar kan bli gamla och tröga och barn kan ha vuxit ur sina cyklar från föregående år. Det gäller att man har en cykel anpassad för sin längd och ålder. Inför varje säsong så¨är det viktigt att man smörjer upp och kolla så att cykeln fungerar som den ska.

Numera kan man med fördel hitta sina cyklar på nätet, snabbt och enkelt. På exempelvis Cykelkraft.se kan man få bra tips om nya cyklar och passande utrustning som på ett lätt sätt kan beställas och fraktas hem utan extra kostnad. Se gärna över barnens hjälmar också, när du ändå är igång. Tänk på att en skadad hjälm inte skyddar lika bra som en hel. Det är lag på cykelhjälm för barn under 15, men även vuxna kan ju med fördel se till att skydda huvudet.

Sänk ambitionsnivån – ha kul
Det finns ingen anledning till att vara alltför ambitiös när man planerar aktiviteten. För att familjen ska känna att man verkligen har roligt tillsammans får det inte kännas för tungt eller svårt. Tänk er istället en solig dag på sommaren då man gör i ordning en matkorg eller kylväska med några mackor, lite frukt och en bit godis. Kaffe och choklad i termosar.

Komplettera med en stor filt som alla kan sitta på tillsammans. Själva cykelturen behöver inte vara i mer än max en timme i vardera riktningen. Försök att anpassa tempo och vägriktning efter allas förmåga. Små barn eller otränade vuxna blir lätt lite stingsliga av för mycket långa uppförsbackar i varm sol. Glöm inte att alla ska ha kul! Har man småbarn kan det till exempel räcka med att cykelturen går till lekparken där man stannar en stund för lek och lite fika.