Få barn som reumatiker

Sjukt barn

Att planera starten av en familj innebär tuffa utmaningar för de flesta. Om du dessutom är drabbad av en kronisk sjukdom är det ännu fler faktorer som du måste överväga. Det kan till exempel vara om det är fysiskt möjligt för dig och din kropp att ta dig igenom en graviditet. Även om du lider av reumatism med kronisk värk kan din längtan efter att skaffa barn vara lika stor.

Reumatism och graviditet

Att planera en graviditet när du lider av en reumatisk sjukdom är av stor vikt, eftersom det kan innebära en del problem. Om du inte vill ha barn just nu kan valet av preventivmedel vara ett problem eftersom du inte bör ta preparat som innehåller östrogen. Något som du inte behöver oroa dig för är din fertilitet då kvinnor med reumatiska sjukdomar är lika fertila som friska kvinnor.

Ledgångsreumatism

Om du har ledgångsreumatism går sjukdomen oftast in i en vilande fas och detta sker inom de första månaderna av din graviditet. Fördelen med det är att du kan sluta med eventuell medicinering för din ledgångsreumatism. Det gäller 75 procent av de kvinnor som är drabbade, men det finns tyvärr en liten andel för vilka sjukdomen till och med förvärras.

Mer om reumatism och graviditet kan du läsa här.

Låt inte sjukdomen hindra dig

Det finns lösningar på mycket när det gäller den här typen av sjukdomar och reumatismen behöver inte hindra dig från att bilda familj. Eftersom det är ett problem som drabbar många behöver du inte känna dig ensam. Om du kollar runt på nätet kan du säkert hitta några forum att gå med i för att få råd och stöttning under din graviditet.