Kroppen efter förlossningen

Babylycka! Du har blivit förälder igen eller för första gången. Kroppen går i högvarv och kan bete sig väldigt konstigt efter förlossningen också. Det finns vissa saker man kan vara bredd på och andra som kan hända och som går att motverka eller stoppa.

Mammans hud har spänts ut för att göra plats för det växande barnet. Efter förlossningen, beroende på hälsa och ålder, har huden svårt att dra sig tillbaka helt. Man får bristningar medan magen töjs ut och huden kan senare kännas lös och slapp i det området. Bristningarna går att motverka med krämer under graviditeten eller med en speciell roller. Rollern består av små, små nålar som stimulerar huden och uppmuntrar huden att producera mer kollagen som slätar ut huden. Den fungerar även om du behövt göra kejsarsnitt och vill påskynda läkningen samt minska ärrbildningen. Den lösa huden kan gå till sig med rätt träning men om man inte märker några resultat efter två år kan man gå den kirurgiska vägen och sträcka ut huden samt strama upp bukväggen.

Under de första dagarna kommer du att vara öm, trött och hormonerna sprudlar samt så ska vattnet du samlat på dig under nio månader tömmas. Man kan vara kissnödig men samtidigt inte vara förmögen att gå på toaletten eftersom urinblåsan är van vid trycket från livmodern. Under de första dagarna är det helt normalt att ha humörsvängningar. Tredjedagsgråten drabbar många. När förlossningseffekterna börja lägga sig, ungefär vid dag tre, kan mamman få ångest och bli nedstämd. För många är detta dagen man gråter floder och kan kanske inte ens säga varför.

Man ska dock vara uppmärksam, speciellt familj och vänner runt den nya modern. Det finns också svårare förlossningsdepressioner. Den uppstår oftast två-tre månader efter förlossningen men kan i princip komma när som helst under barnets första år. Mamman får sömnproblem, något som är svårt att märka eftersom man inte får mycket sömn med ett spädbarn i huset. Men mammans tankebanor ändras också. Hon kan få panik eftersom hon inte känner något för barnet och hittar ingen glädje över att ha blivit mamma. Detta kan leda till en ond spiral av ångest som, i värsta fall, kan leda till självmordstankar eller tankar om att skada barnet. Var därför uppmärksam och man ska gärna tala med en barnmorska om man känner igen symptomen. Det kan gå över av sig själv men det är bra om mamman får tala med någon professionell och får veta att tankarna är normala och kommer att gå över.