Ofrivilligt barnlös

Alla kan inte få barn. Så ser världen ut. Vissa har otur och har fötts sterila. Hos män kan deras spermakvalité vara dålig och kvinnor kan ha en ogästvänlig miljö. Det finns sätt man kan försöka lösa detta problem. 

pregnant womanÄgglossning sker en gång i månaden. Vissa kvinnor kan, av olika anledningar, har problem i detta område. Då kan man få stimulerad ägglossning. Det innebär att kvinnan får genomgå en hormonbehandling som kan ha rätt så jobbiga biverkningar. Men fördelen är att dessa tabletter och sprutor kan stimulera kroppen till ägglossning vilket är ett krav om man vill bli gravid.

En annan lösning är spruta in spermier i kvinnans livmodern under ägglossning. Om en manlig partner har bra kvalité på sin sperma kan detta vara ett alternativ för att få ett biologiskt barn. Annars finns det donatorer man kan använda. För homosexuella kan denna lösning vara ett bra alternativ. Man kan självklart ta en man som man känner att använda som donator.

Man kan också plocka ut ägg ur kvinnans äggstock efter hon fått ägglossning genom hormoner. Det kallas provrörsbefruktning. Efter man plockat ut några ägg introducerar man sperma till äggen i ett provrör. Sedan väntar man några dagar och väljer ut de ägg som blivit befruktade: dessa förs in i kvinnans livmoder igen och man hoppas att en graviditet tar vid. Det finns liknande befruktningar där äggen tas från en kvinnlig donator och sedan ges till kvinnan som önskar bli gravid.

Information och råd baserad på Vårdguiden.