Planera graviditeten

Tillskott i familjen innebär naturligtvis en stor förändring – tillvaron blir sig aldrig lik. Graviditeten blir lite av en övergångsperiod till detta nya skede av livet, där en liten människa är helt beroende av vad man gör som förälder. Under de nio månaderna får man möjlighet att förbereda sig både mentalt och fysiskt på det fantastiska som kommer ske i slutet av graviditeten.

Tiden då man är gravid kan upplevas mycket olika från person till person. Somliga genomlider nio mycket obekväma månader, medan andra mår bättre än de någonsin gjort. Vanligt är dock att tiden är känslosam – hormonförändringar kan göra mycket med känslor och humörsvängningar – och upplevs som något stressig. Det är mycket som måste fixas innan bebisen kommer till världen, för att man ska slippa sitta utan viktig utrustning och känna sig oförberedd när förlossningen väl är över. Om man dessutom satsar på att jobba så mycket som möjligt för att fixa föräldrapenningen, då kan vardagspusslet bli pyssligt att få ihop.

För att få allt att falla på plats i slutändan kan det vara en god idé att lägga upp en plan för graviditetens olika skeden, och skriva ned den, vecka för vecka. Kalenderkungen.se är en av internetbutikerna som erbjuder ett stort utbud av såväl kalendrar som filofaxer – en fysisk kalender hjälper till att hålla koll på alla besök på mödravården som ska göras och alla saker som måste köpas.

Det kan även vara till hjälp att föra in anteckningar om sitt mående och funderingar man har, som sedan kan tas upp med barnmorskan eller föräldragruppen. I sin kalender kan man dessutom markera när varje trimester börjar, vilket kan vara till stor hjälp för att hålla koll på barnets och mammans utveckling. Särskilt mot slutet av graviditeten kan det vara skönt att planera sina åtaganden i förväg – den stora magen och påverkade konditionen kan göra att även snabba besök tar lång tid och mycket energi.