Samla dina graviditetsminnen

Då du går i väntans tider tänker du säkert mycket på hur ditt liv kommer att förändras då du ska bli mamma. Det är livets största omställning för en kvinna att föda sitt första barn.

Tankarna virvlar, glädje blandas med oro och frågorna är många och flera blir obesvarade. Det kan vara en god idé att skriva ner vad som händer i din kropp och utanför den under din graviditet. Du kan beskriva hur omvärlden reagerade då de först fick veta att du väntade barn. Fick din mamma veta det först efter att du firat med din partner och blev hon glad av beskedet? Sådant kan vara roligt att minnas, vilken dag det var och hur du berättade det.

Gravid

Allt sådant är roligt att samla i en liten handskriven bok som är fin att ta fram då och då. Det finns till och med speciella kalendrar att köpa för att skriva ner sina minnen från tiden som gravid. Gå in på kalenderkungen.se  så hittar du en Baby Journal från Moleskine. I den kan du skriva exempelvis komihåglistor inför nedkomsten, vad du måste köpa och vad du måste förbereda.

Somliga saker är väl inte så roligt att skriva om, till exempel illamående, men desto roligare att skriva om är att illamåendet gick över – och när. Det kan vara skönt att veta inför en andra graviditet. Den första undersökningen med ultraljud, vad kände du då när du såg den lille för första gången? Ville ni veta om det skulle bli en pojke eller flicka? Sådant är också intressant att skriva ned.

Även för fadern kan det vara skönt att ha någonstans att ventilera sina tankar, skriva ner sina förhoppningar och funderingar kring graviditeten och allt som hör den till. Vare sig det handlar om något positivt, eller något du kanske går och oroar dig över, rent av ältar. Det kan till exempel röra något som komplikationer vid födseln, hur man bäst agerar i olika situationer som kan uppstå för att på bästa sätt hjälpa sin partner, eller vad som helst annat du kan komma att undra över. Då det är en lycklig men även turbulent tid, med mycket hormoner i omlopp kan det vara värdefullt att plita ner vad man känner när man väl får en lugn stund. Förutom att dina anteckningar med stor chans kan komma att vara givande för dig själv, så är de fint att dela med sig av och att läsa sin partners anteckningar kan vara ett riktigt bra verktyg för att svetsa den stundande familjen samman och skapa förståelse för varandra och era olika tankegångar. Kom bara ihåg att vara förstående och ödmjuka inför varandras ord.

Den här kalendern är ju ett minne starkt förknippat med känslor och det är trevligt att ta fram den då barnet blivit lite äldre och frågar: ”Hur blev jag till?” Ett annat lämpligt tillfälle kan vara när ditt barn själv går i tankar att skaffa barn.