Monthly Archives: mars 2014

Kroppen efter förlossningen

Babylycka! Du har blivit förälder igen eller för första gången. Kroppen går i högvarv och kan bete sig väldigt konstigt efter förlossningen också. Det finns vissa saker man kan vara bredd på och andra som kan hända och som går att motverka eller stoppa.

Mammans hud har spänts ut för att göra plats för det växande barnet. Efter förlossningen, beroende på hälsa och ålder, har huden svårt att dra sig tillbaka helt. Man får bristningar medan magen töjs ut och huden kan senare kännas lös och slapp i det området. Bristningarna går att motverka med krämer under graviditeten eller med en speciell roller. Rollern består av små, små nålar som stimulerar huden och uppmuntrar huden att producera mer kollagen som slätar ut huden. Den fungerar även om du behövt göra kejsarsnitt och vill påskynda läkningen samt minska ärrbildningen. Den lösa huden kan gå till sig med rätt träning men om man inte märker några resultat efter två år kan man gå den kirurgiska vägen och sträcka ut huden samt strama upp bukväggen.

Under de första dagarna kommer du att vara öm, trött och hormonerna sprudlar samt så ska vattnet du samlat på dig under nio månader tömmas. Man kan vara kissnödig men samtidigt inte vara förmögen att gå på toaletten eftersom urinblåsan är van vid trycket från livmodern. Under de första dagarna är det helt normalt att ha humörsvängningar. Tredjedagsgråten drabbar många. När förlossningseffekterna börja lägga sig, ungefär vid dag tre, kan mamman få ångest och bli nedstämd. För många är detta dagen man gråter floder och kan kanske inte ens säga varför.

Man ska dock vara uppmärksam, speciellt familj och vänner runt den nya modern. Det finns också svårare förlossningsdepressioner. Den uppstår oftast två-tre månader efter förlossningen men kan i princip komma när som helst under barnets första år. Mamman får sömnproblem, något som är svårt att märka eftersom man inte får mycket sömn med ett spädbarn i huset. Men mammans tankebanor ändras också. Hon kan få panik eftersom hon inte känner något för barnet och hittar ingen glädje över att ha blivit mamma. Detta kan leda till en ond spiral av ångest som, i värsta fall, kan leda till självmordstankar eller tankar om att skada barnet. Var därför uppmärksam och man ska gärna tala med en barnmorska om man känner igen symptomen. Det kan gå över av sig själv men det är bra om mamman får tala med någon professionell och får veta att tankarna är normala och kommer att gå över.

Underlätta vardagen

Det finns väl ingenting som säger att det måste vara svårt att skaffa familj? Javisst, i vanliga fall står man inför en mängd hinder och omställningar. Det vi menar är att inte finns någon anledning att riva upp hela vardagen om man kan undvika det. Du har rätt att vilja ha egen tid, att vilja ta en paus från ditt barn och ditt ansvar som mamma. Det finns vissa saker du kan göra för att skapa mer tid till annat.

barnpassning

Nanny

Det låter konstigt. Ofta tänker man på Hollywoodfruar som jobbar så mycket att barnflickan i princip uppfostrar ungarna. Eller så kanske du tänker på svenska ungdomar som reser utomlands och jobbar som au pair. För i Sverige finns väl bara nannys till de rikaste och mest privilegierade? Nonsens! Det är ett jobb som vilket annat och du kan dra nytta av fördelarna. Du och din partner kan få tid för er själva. Just nu finns det företag som kan jobba precis utefter ert schema och ge er hjälp en eller flera dagar i veckan, beroende på hur mycket ni vill spendera på barnpassningen. Företag som nanny.nu kan till och med hjälpa til om det bara gäller någon enstaka kväll, även om du ringer samma dag. Timpriset höjs såklart med kort varsel. Om du anlitar ett företag vet du att du har rätt att ställa kvalité på barnpassningen, någon som är svårt att begära om grannens tonåring går med på att passa barnet i några timmar. Tjänsten ingår även i RUT-avdraget som på de flesta sidor redan är avdraget när du beställer tjänsten.

städhjälp

Hemstädning

Det blir lätt en enda röra när man har barn, speciellt om man har flera barn eller råkar bo ganska trångt. Det krävs inte mycket för att ett rum ska se stökigt ut. Och som förälder vill man spendera tid med barnen när man kan och göra roliga saker, inte tack nej till lek för att någon måste ju ta hand om tvätten eller putsa fönstren. Hemstädning har verkligen blivit på modet nuförtiden.

Precis som med barnpassningen ingår denna tjänst i RUT-avdragen, så varför inte prova? Vanligaste servicen är en gång i veckan eller en gång varannan vecka och priset håller sig under 2000 kronor i månaden. Tänk att det enda du behöver göra är att ta bort kläder och ta barnen till hjälp för att lägga leksakerna i sina lådor. Sedan, efter en dag i parken, kommer du hem till ett skinande hem där golvet är dammsugit och våttorkat, fönstren är putsade och alla öppna ytor är avdammade. Låter det inte ganska lockande?

En giftfri barndom

Det är inte lätt att växa upp i dagens samhälle utan att utsättas för onödiga gifter och kemikalier. De flesta produkter idag, vare sig det är livsmedel eller hudvård och hygienartiklar innehåller olika kemikalier, vissa lättare att plocka bort än andra. Genom att bli en medveten förälder kan du försöka undvika onödiga kemikalier och tillsatser och försöka erbjuda ditt barn en så giftfri barndom som möjligt. 

Bebis i magenI mammas mage

Redan innan ett barn fötts har det utsatts för kemikalier via moderkakan, som tillförts från modern. Det många gravida inte tänker på är att det mesta som de äter, eller smörjer på sin hud, går in via blodet och först vidare via navelsträngen till fostret. Det är idag självklart för de flesta att inte röka, dricka alkohol eller snusa, men det är inte lika självklart att undvika kemikalier som kan föras vidare till fostret. Försök därför att äta en så ”ren” och näringsrik kost som möjligt under graviditeten. Undvik att färga håret och försöka att använda så naturliga produkter som möjligt på din hud. Det är bra start för att minska kemikalierna till ditt barn.

När barnet fötts

När barnet fötts är det viktigt att vårda det och ta hand om det på bästa sätt. Något som är viktigt att tänka på är att barn, särskillt nyfödda är mycket känsligare än vad en vuxen är. Huden är tunnare, de äter och dricker mer än en vuxen i förhållande till vikten och de andas mer än en vuxen. Alla dessa tre faktorer gör att det nyfödda barnet är mer utsatt och behöves vara extra försiktigt med.

Många barnprodukter idag har texter där det står; ”skonsamma och milda”, ”anpassade efter ett barns hud”. Men betyder det att de inte innehåller onödiga kemikalier? Tyvärr är fallet inte så i många fall och det finns många produkter på marknaden som kan innehålla ämnen som både retar och torkar ut en känslig barnhud. Därför kan det som förälder vara en idé att istället satsa på produkter som inte innehåller onödiga kemikalier eller tillsatser, som är gjorda på så naturliga råvaror som möjligt. Idag finns det ekologiska och miljövänliga produkter som är framtagna just för barn och som passar bra till ett litet barns känsliga hud.

Här kommer några klassiska barprodukter som används ofta;

  • Våtservetter – De flesta föräldrars bästa vän. Funkar till allt från kräkfläckar på kläderna som att torka barnen runt munnen efter måltid eller att torka rumpan vid blöjbyte. Tyvärr är detta en produkt som i många fall innehåller både kemikalier och parfymer vilket inte är bra för barnet. Framförallt inte att använda i ansikte och på händer så att barnet får i sig av kemikalierna. Använd istället klassiska pappersservetter och vatten.
  • Blöjor – Dagens blöjor har en otrolig absorptionsförmåga och ett barn kan ha på sig en blöja relativt länge innan den börjar läcka igenom. Tyvärr är det samma här, blöjor idag innehåller både plaster och cellulosa (cellulosa som behandlas med kemikalier) vilket lätt kan irritera barnets rumpa. Satsa istället på hederliga tygblöjor. Idag finns praktiska tygblöjor som ser ut som en ”vanlig” blöja, är enkel att ta på och enkel att tvätta.
  • Kläder – Barn behöver många ombyten kläder, framförallt till en början. Då är det bra att välja kläder som är ekologiskt odlade som inte innehåller onödiga kemikalier. Många klädkedjor idag har ett stort utbud av ekologiska barnkläder som är skonsamma och behagliga mot den känsliga huden.
  • Leksaker – Barn älskar leksaker och det brukar i många fall vara vanligt att få en hel del leksaker i present till den nyfödda. Det som är viktigt att tänka på är att leksaker som framställdes innan 2007 innehöll många av de farligaste mjukgörande ftalater, det vill säga farliga ämnen i plasten. Därför är det viktigt att tänka på det om du framförallt köper begagnade leksaker. Barn är utforskande och stoppar det mesta i munnen, därför är det viktigt att de har leksaker som inte gör att de får i sig farliga ämnen om de stoppar dem i munnen. Ett tips är att satsa på leksaker i andra material än plast. Tänk kvalité istället för kvantitet och satsa på ett fåtal bättre leksaker till ditt barn att leka med.

Fakta i texten är hämtad från kurera.se.

Att få barn efter 40

Det blir allt vanligare att föda barn efter sin fyrtioårsdag och extra kraftig har ökningen varit under 2000-talet. Trots denna uppgång är antalet kvinnor som får barn efter 40 års ålder relativt få.

Mamma med bebisOm man ser till hur det har varit historiskt så var det faktiskt 10 ggr vanligare att kvinnor i åldern 40-44 fick barn i början av 1870-talet. Runt 1880 började plötsligt baranafödandet minska i Sverige. Från att det föddes i genomsnitt 4,5 barn per kvinna så var siffrorna nere på 1,7 barn per kvinna i början på 1930-talet. Detta berodde på de förändringar som blev i vårt samhälle på grund av skiftet från jordbrukssamhälle till industrination. Under 1970-talet var barnafödandet hos kvinnor över 40 som allra lägst. En trolig förklaring till detta är den ökade tillgången och acceptansen för preventivmedel. En annan aspekt är också att normerna såg annorlunda ut, de kvinnor som födde barn under den här tiden var unga och genomsnittsåldern låg på 24 år för förstföderskor.

Idag är den genomsnittliga förstföderskan 29 år så medelåldern har ökat men vi är fortfarande yngre än om man jämför med 1700- och 1800-talet. I vårt moderna samhälle accepteras det mer och mer att man väljer att skaffa barn senare i livet. Man prioriterar sig själv och sin karriär innan men tar steget till att skaffa barn.

Det finns både fördelar och risker med att skaffa barn sent i livet och det är ett faktum att riskerna är fler för en gravid som är över 40 år.

 

  • Enligt forskare vid Harvard har kvinnor som föder barn efter 40 större chans att kunna bli 100 år än andra kvinnor. Antagligen kommer detta av ett försenat klimakteriet då de fortsatt att producera östrogen längre. Genom detta får de ett bättre skydd mot hjärtsjukdomar som alzheimers.
  • De som blir gravida efter 40 har mycket mindre problem med illamående, andfåddhet, yrsel och depressioner, De går också upp mindre i vikt än yngre gravida.
  • Nackdelar är att man får högre risk för missfall, högt blodtryck, graviditetsdiabetes, risken för downs syndrom är 5% och det kan ta en längre period att återhämta sig helt efter förlossningen.

Barnskoj

BarndräkterNär barnen är riktigt små är det kanske inte sådär jättemånga aktiviteter som går att hitta på, det är ju som bekant mestadels basbehoven som behöver täckas – och nog räcker det och blir över. Men när barnen blir lite äldre så finns det mycket roligt att hitta på.

Maskerad

Något som många ungar uppskattar är när det vankas maskerad och att få klä ut sig. Om vi ska vara ärliga mot oss själva så är nog denna fäbless något som aldrig riktigt går ur oss, det är roligt att klä ut sig även när man blivit vuxen.

I alla fall så gäller det förstås att hitta en rolig maskeraddräkt som barnet kan ha på sig. När undertecknad växte upp så var utbudet kanske inte överväldigande, och det var ganska vanligt att faktiskt (med föräldrars assistans) skapa sina egna maskeraddräkter, som förstås skulle efterlikna någon superhjälte, idol eller liknande. Idag så kan man säga att den problematiken försvunnit med tanke på hur utbudet nu ser ut. Om vi bara som exempel tar en titt på www.partykungen.se så hittar vi bara på avdelningen för barndräkter, inte mindre än 14 sidor med 25 dräkter på varje sida, att välja bland. Skulle tro att det inte blir några större problem med att hitta en dräkt som passar in på ditt eller dina barns önskemål.

Om vi dröjer oss kvar något vid nämnda sida, alltså Partykungen, så har man där gjort en smart sak i sin strukturering av maskeraddräkterna. Man har nämligen inte delat upp det i pojk- och flickdräkter. Det är smart eftersom det idag inte är politiskt korrekt att utpeka något som en pojksak eller en flicksak. Vill pojkar ha något som traditionellt är en flicksak så ska det få vara så – och vice versa. Sen kan man förvisso diskutera hur långt PK-debatten gått, om det alltid är rimligt att bli upprörd över sådana ”snedsteg” – men det är som man brukar säga en annan historia.

Baby shower

I Sverige finns det inget motsvarande ord eller firande för baby showers. Men tack vare amerikansk kultur intågande i Sverige har vi anammat denna högtid från dem. Tanken är att bjuda den blivande mamman på ett kalas för att fira födseln samt att ge barnrelaterade presenter.

Typ av fest?

Baby showers kan se väldigt olika ut, allt från tebjudningar till strippklubbar. Det finns massor av sätt att fira en blivande moder. Om du och dina kompisar bestämt er för att fira en mamma kan ni börja tänka ut vad hon gillar. Festen är i barnets namn men det är modern som ska få koppla av och göra någonting roligt, samt blir uppvaktad och uppskattad. Vad gillar hon att göra? Är hon äventyrlig eller stillsam? Tycker hon om pompa och ståt eller är hon mer åt det blyga hållet? Planera en fest utefter hennes intressen. Är hon mera utåt kanske ni kan åka ut och göra en rolig aktivitet på dagen. Var alltid nog och fråga om aktiviteterna är gravidgodkända så ni inte blir nekade vid dörren, så att säga. Är mamman tillbakadragen med ett filmintresse, varför inte göra om hennes eller något av era vardagsrum till en biosalong? Titta på alla hennes favoritfilmer medan ni överöser henne med popcorn och paket?

Vad ska serveras?

Matmässigt är man lite begränsad när en av er har en växande mage men oroa er inte! Det är ju för hennes skull ni gör det här. Säkerligen har hon fått ett ”cravings” eller favoritmat sedan hon blev gravid. Är det fil och flingor kan det vara en kul grej att bjuda som som förrätt eller efterrätt. Gillar hon pyttipanna så stek upp några förpackning och låt henne ta först. Skäm bort henne för en dag och låt hon bestämma exakt vad som ska ätas. Har ni en större budget kan ni beställa catering och slipper laga maten och fikat själv. Skaffa passande tallrikar och servetter för firandet. Ha gärna ett tema med maten och eventuella dekorationer så¨det verkligen känns som en välplanerad fest i hennes ära.

Ska det ges presenter?

Här är det fritt fram. Man behöver inte ge presenter. Istället kan man satsa krut baby showern. Vill man köpa någonting så ska det helst vara babyrelaterat. Barnkläder för första tiden, eller kanske gå ihop hela gänget och köpa något mer kostsamt som barnvagnen eller bilbarnstolen. En annan idé är att skapa något tillsammans som ni ger bort. Är ni händiga kan ni göra ett lapptäcke till barnsängen där varje person dekorerar en ruta.

Pappaledig

I dagens samhälle har pappan lika stora rättigheter att vara med sitt barn som mamman. Pappan får ta ut lika mycket ledighet som mamman efter barnets fötts. Vi tänkte lite snabbt informerar hur detta fungerar. 

Man kan oftast inte ta ut föräldrapenning samtidigt så man får dela upp tiden man är hemma från jobbet. En av de få gångerna då man får vara ledig med ersättning är tio dagar kring barnets födsel och siffran stiger per barn. Väntar ni tvilling för ni dubbla antal dagar. Du har upp till 60 dagar efter förlossning på att ta ut dem så ni behöver alltså inte ta ut dessa gemensamma dagar direkt efter ni kommer hem från sjukhuset.

I kollektivavtalet står det att så länge du anmäler din föräldraledighet minst två månader innan har du rätt att vara helt ledig till dess att barnet är äldre än ett och ett halvt år. Du behöver diskutera med din chef hur dina arbetsuppgifter ska förmedlas under din frånvaro och är även skyldig att informera chefen hur länge du ska vara borta. När barnet är äldre än ett och ett halvt har du rätt till kortdagar tills barnet gått klart sitt första skolår. Ni får inte vara ledig samtidigt. Pappan har rätt till förkorta tiden med 25 %. Totalt sett får ni gemensamt högst ta ut 480 dagar och av dessa är 60 dagar reserverade för pappan och 60 för mamman. Dessa får man överlåta till varandra men det ska ske skriftligt.

Barnkläder

Barn behöver kläder. Mycket, mycket kläder om det ska räcka en hel vecka eller tills dagen man har tvättid. I början av sitt liv växer de som maskrosor. Det blir många ombyten då de har en tendens att kräkas och spilla lite oftare än vi vuxna. På bara en dag kan man behöva gå igenom en hel byrålåda med kläder för att hålla barnet rent. 

Senare, när barnet kommer upp och går, kanske han eller hon inte växer lika snabbt men skitar ner sig desto fortare. Nu är det dags att utforska världen som barnet innan bara tittat på. Det kommer att spillas, kladdas, kletas, rivas och slitas. Och en hel del av dessa aktiviteter kommer att ha en direkt påverkan på kläderna.

Kan man få tag på second handkläder tjänar man kanske in några tusen, men missar möjligheten att få välja ut precis det man vill ge sitt barn. Titta på nätet efter sidor som säljer bra barnkläder till vettigt pris. Leta efter en sida du gillar som säljer kläder så högt upp i åldrarna som möjligt. Då har du en säker källa för flera år framöver. Fokusera på butiker som säljer nästan exklusivt barnartiklar, då vet du att de har koll på vilka krav barnleksaker och kläder behöver uppfylla.

Du kan även fräscha upp syslöjdskunskaperna och sy kläderna själv. Titta in här för att se lite olika länkar på mönstersidor. Det krävs lite träning och en vettig maskin men ge det bara lite tid. Köper man inte de dyraste tygerna spelar det ingen roll om kläderna inte håller för att sälja vidare när barnet vuxit ur dem. Barnkläder till mindre barn har inte så komplicerade mönster och ibland behöver du inte ens köpa tyger. Har du eller din partner kläder i mjuka material som ni inte längre använder så är de säkert tillräckligt stora för att klippa upp och göra två tröjor eller ett par byxor till er lille.

Rent vatten för familjen

Bor er familj på landsbygden och har egen brunn? Då är det viktigt att ni gör en vattenanalys för att se till att vattnet är ok att dricka för ert barn. Det som framförallt är viktigt att kolla är att vattnet inte har för hög fluorhalt, vilket kan påverka ditt barn tänder.

VattenSveriges vatten

Vi har i Sverige över lag väldigt rent och friskt vatten och behöver inte vara rädd att få i oss farliga bakterier eller ämnen. Har ni kommunalt vatten kontrollerar kommunen det regelbundet och det är inga problem för ett litet barn att dricka. Har ni egen brunn är det viktigt att kontrollera vattnet med jämna mellanrum för att försäkra er om att det är friskt och rent och säkert för ert barn att dricka. En riktlinje är att kontrollera vattnet ungefär vart tredje år, för att se så det inte finns bakterier i vattnet.

Göra en vattenanalys

Att göra ett prov på ditt vatten är inte alls krångligt eller särskilt dyrt. I och med att idag ha tillgång till Internet kan du enkelt komma i kontakt med ett företag direkt på din dator. Ett bra företag att kontakta för vattenanalys är Renton. På deras sajt har de ett enkelt formulär att fylla i för analys, du kan klicka i vilken analys du önskar så får du en bra analys från ett ackrediterat laboratorium. När du fyllt i formuläret skickar Renton hem provtagningsmaterial samt instruktioner och fraktsedel till laboratoriet. Enkelt och smidigt utan att behöva åka iväg för att få tag i material samt för att lämna in det färdiga provet.

För att få ett så tillförlitligt prov som möjligt är det bra att ta provet antingen på våren, under snösmältningen eller på hösten efter att det regnat. Detta eftersom det då kan rinna in vatten via brunnsringarna utifrån och det är då lätt att det kommer in bakterier. Att det tränger in vatten utifrån är relativt vanligt, det händer i 8 av 10 fall. Därför är det bra att ta proverna vid dessa tidpunkter för att försäkra sig om att vattnet inte innehåller farliga bakterier.

vatten i nappflaskaFluorhalten i vattnet

Förutom bakteriella prover är det extra viktigt att kolla fluor-halten på vattnet. Detta är något som vanligtvis förekommer i djupborrade brunnar. Detta är extra viktigt att kolla innan du börjar ge ditt barn mjölkersättning eller välling som blandas ut med vattnet från brunnen. Det som händer med för hög fluorhalt i vattnet är att barnet kan få emaljfluoros vilket visar sig som vita fläckar på tänderna. Detta är något som inte är farligt i sig för barnet men det medför att emaljen på tänderna skadas. Därför är det viktigt att kolla så inte just ert vatten har för hög fluorhalt innan ni ger det till ert barn.

Fakta i texten är tagen från viivilla.se.

 

Gravid! Vad händer nu?

Du är gravid! Grattis! Men vad gör man nu? Inte så lätt att veta vart man ska börja.

Barnmorskemottagning

Det första man bör göra är att vända sig till en barnmorskemottagning (som tidigare hette mödravårdscentral) Kolla på sjukhusets webbplats för telefonnummer och är man osäker på vilken man tillhör är det bara att kontakta någon av dem så kan de berätta vilken mottagning du tillhör. När du har kommit i kontakt med ”din” mottagning är att du får en tid för inskrivning, Tiden för inskrivning kan variera från mottagning till mottagning med enligt de rekommendationer som Socialstyrelsen ger så är det mellan graviditetsvecka 8-12 som är lämpligt.Kom ihåg att ha med en giltig legitimation till inskrivningstillfället. Om du inte har en svensk legitimation så får du ta med ett personbevis som man beställer från skattemyndigheten. Om du har mycket frågor och funderingar så skriv upp dem allt eftersom du kommer på dem och ta med till inskrivningen så att du kan få svar på alla dina funderingar och frågetecken. Din partner är också välkommen att följa med.

Inskrivning

Under själva inskrivningen så tar barnmorskan upp information kring kvinnans hälsa och även lite om hennes föräldrars hälsa för att kunna bilda sig en uppfattning om hälsotillståndet. Barnmorskan berättar även om vilken mat som ska undvikas. Alla gravida kvinnor erbjuds även att få bli testade för HIV, syfilis, röda hund och hepatit med ett blodprov dessutom erbjuds man att genom ett urinprov undersöka om det finns klamydiabakterier. Blodvärden och blodtryck kommer också att kontrolleras under detta besök. Frågor angående alkohol och rökning kommer också att tas upp för att kunna stödja de blivande mödrar som eventuellt har ett missbruk..

Olika besök hos barnmorskan

Alla gravida erbjuds 7-9 besök hos sin barnmorska under sin graviditet och målet är att du ska få träffa en och samma så mycket som möjligt för att kunna skapa en kontakt och en relation. Nästa besök efter inskrivningstillfället är normalt i vecka 25. För vissa kan detta kännas väldigt länge och om man känner sig orolig kan man så klart tidigarelägga sitt andra besök. De som vill göra ett ultraljud gör det oftast i vecka 16-18 på kvinnokliniken som finns där man bor. Här jobbar specialiserade barnmorskor som har hand om just detta.

I vecka 25 när du träffar din barnmorska så mäts magen för att ha kontroll på barnets och livmoders tillväxt. Barnets hjärtljud kommer också att kontrolleras och så även kvinnans blodtryck. Vid nästa träff, runt vecka 28 så erbjuds man att göra en glukosbelastning för att utesluta graviditetsdiabetes. Kvinnan kommer då in på fastande mage och får dricka en söt dryck på mottagningen. Sedan får man ligga och vila under två timmar så ett tips är att ta med en bok eller tidning. Efter dessa två timmar kontrollerar man b-glukoshalten i blodet med ett stick i fingret.

Sedan kommer det att bli rutinkontroller i vecka 31, 33, 35, 37, 39 och 40 och därefter börjar väntan på förlossningen.

Under dessa veckor blir de par som är förstagångsföräldrar erbjudna att delta i en föräldragrupp. Här får man mer info om hur förlossningen kommer att gå till, info om smärtlindring och även information om amning.