Öka chansen att bli gravid

Att bli förälder innebär en stor förändring i ens liv. Det finns ett uttryck som lyder att man förverkar rätten att tänka på sig själv i första hand från det ögonblick ens barn föds. Så det är även ett stort beslut att ta, att bli gravid.

När man väl tar beslutet att man som par är mogna att bli föräldrar så bör man alltså också vara införstådd med att det innebär en stor förändring av livet som man är van vid. De första raderna blev i en slags förmanande anda, men det är såklart att alla kan bli föräldrar och uppenbarligen så har det gjorts förut, så den förmanande tonen var inte något sätt att skrämma upp någon, utan en ren upplysning.

Gravid kvinna

När beslutet är taget så finns det en del saker man kan göra för att öka chansen när man försöker bli gravid. Det finns en del produkter man kan använda sig av som främjar ens chanser, produkter innehållandes näringsämnen så som folsyra, hemofer, rosenrot, EPA-glandin, E-vitamin och D-vitamin. Sen finns det även en hel del andra tips på saker att tänka på, att undvika och göra. Vi tänkte ta upp några av de 37 stycken tips från Mama.nu som vi länkade till här bredvid.

Fimpa

Något som nästan blivit allmängiltigt idag när man är gravid är att sluta röka – vilket är väldigt bra. Det är även bra att sluta röka för att kunna bli gravid. Förutom alla andra saker som är dåligt för hälsan med att röka så hämmar det för kvinnor även ägglossningen och försämrar produktionen av hormonet progesteron, vilket behövs för att ägget ska kunna fästa på livmoderväggen.

Minska på kaffet och alkoholen

Enligt en Nordisk studie så kan ett för stort intag av koffein öka risken för missfall, speciellt i början av en graviditet. Man bör därför inte dricka mer än 3 koppar kaffe om dagen och ungefär motsvarande mängd te. När det gäller alkohol så kan mer än motsvarande två flaskor vin i veckan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet.

Motionera

Fysisk aktivitet stabiliserar kroppens insulinnivåer och minskar därmed risken för infertilitet. Att motionera 30 minuter om dagen är att föredra både för den som är gravid och för den delen alla andra också.

Tillräckligt med D-vitamin

Har man brist på D-vitamin kan detta leda till ägglossningsproblem. Om man bara vistas i solljuset en halvtimme till en timme om dagen, utan solskydd, så täcker man faktiskt sitt dagliga behov av D-vitamin. På vintern kan man, om man vill, istället äta fet fisk som sardiner, sill och lax, och D-vitaminberikade produkter.

Ät fett men rätt fett

Transfetter bör undvikas, det finns studier som antyder att även små mängder transfetter kan orsaka problem med ägglossningen. Men fett från produkter som olivolja är bra från fertiliteten. Produkter med låg fetthalt kan också ställa till problem med ägglossningen.

Kolla läkemedlen

Om man regelbundet använder något läkemedel bör man höra med sin läkare om de har någon inverkan på chanserna att bli gravid. Värktabletter, till exempel, har visat sig sänka fertiliteten något.